Basal – sammen om trivsel
– Trivselsindsats til elever i udskolingen
Klassebaseret udskolingsindsats
Et stigende antal børn og unge oplever mistrivsel og dårlig mental sundhed. Basal – sammen om trivsel er en trivselsindsats udviklet til elever i 7.-10. klasse samt deres undervisere.
Indsatsen skal forebygge mistrivsel ved at styrke elevernes tro på egne evner (self-efficacy) og evne til at forstå sig selv og andre (mentalisering). Det sker ved, at eleverne i klasserne arbejder med konkrete værktøjer, der kan hjælpe dem med at få flest gode dage og komme godt igennem de svære.
Værktøjer til en god hverdag
Basal er et klasseforløb, der omfatter undervisning, øvelser og træning af simple redskaber, som de unge lærer at bruge på egen hånd.
Forløbet varetages af medarbejdere tæt på eleverne, fx lærere, der uddannes til at facilitere brug af værktøjerne.
Foreløbige resultater
Basal er pilottestet i samarbejde med seks kommuner (på seks skoler i 16 klasser) i 2022-2023 og pilotevalueret af Statens Institut for Folkesundhed (SIF).
Analyserne fra pilotevalueringen viser en statistisk signifikant forbedring af elevernes mentale sundhed sammenlignet med før klasseforløbet.
I skoleåret 2023-24 evalueres indsatsen ligeledes af SIF. Det sker i samarbejde med 49 skoler i 36 kommuner.
Basal – sammen om trivsel gennemføres i samarbejde med Ole Kirk’s Fond og med støtte fra Nordea-fonden og Novo Nordisk Fonden.
Rammer og indhold
Om klasseforløbet
Klasseforløbet omfatter 8 moduler á 2 to lektioner. Undervisning og øvelser til eleverne er målrettet de særlige udfordringer, som kendetegner aldersgruppen – fx i forhold til venskaber, præstationer, usikkerhed og bekymringer. Der arbejdes både med analoge og digitale materialer, herunder små digitale spil.
Kompetenceudvikling af medarbejdere
Som en del af indsatsen gennemgår medarbejderne et kompetenceudviklingsforløb. Det giver indsigt i indsatsens teorier og klæder medarbejderne på til at facilitere Basals metoder og værktøjer til eleverne.
Baggrund
Indsatsen er udviklet på baggrund af principper, temaer og redskaber fra MentaliseringsProgrammet og LÆR AT TACKLE. Begge programmer bygger på anerkendt viden og erfaring med mentalisering og mestring i praksis. Læs mere om programmerne på Empowerment.dk og MentaliseringsProgrammet.dk
Interesseret i at høre mere?
Kontakt projektleder Caroline Eie Buskov, ceb@sundkom.dk / +45 2382 1392.